Pizzapiste - kuuma pepperoni

Pepperoni-makkara lienee tomaatin ja juuston jälkeen maailman suosituin pizzatäyte. Alunperin se kätilöitiin Pohjois-Amerikassa, mutta Pizzanpaistajien kotimainen luomupepperoni on silti voittanut sokkotesteissämme kaikki ulkomaiset kilpakumppaninsa. Tässä pizzassa se saa kaverikseen tulisen ’nduja-salamin ja raikasta punasipulia. On hyvää.

Valmistus

  1. Sulata pizzataikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi käsin, jauhoja apuna käyttäen, yksi kerrallaan. (Katso video alapuolelta.)
  3. Levitä pohjan päälle tomaattikastike.
  4. Levitä juusto, pepperoni ja punasipuli tasaisesti pohjalle.
  5. Lisää teelusikalla muutamia nokareita ndujaa tasaisesti täytteiden sekaan.
  6. Siirrä pizza pizzalapiolla mahdollisimman kuumaan uuniin paistumaan esilämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille. Kotiuunissa 250-300 asteessa pizza paistuu 3-5 minuutissa, kuumassa pizzauunissa nopeammin. Käännä tarvittaessa pizza muutaman kerran paiston aikana.
  7. Viimeistele valmis pizza pizzamausteella.

Pizzan muotoilu

Pyöreän pizzan muotoileminen alkaa aina samalla tavalla. Pulla nostetaan tai kumotaan kohotusastiasta jauhokasaan tai jauhokulhoon. Pulla jauhotetaan kauttaaltaan ja esimuotoillaan painelemalla noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.

Esimuotoilun jälkeen viimeistelytapoja on monia. Pizzan voi venytellä käsin pyörittelemällä, tai venyttämällä, eikä kaulimen käyttökään väärin ole. Käsin venyttelemällä saa kuohkeampaa napolilaistyylistä pizzaa, kun taas kaulimella työstäessä kaasukuplat häviävät taikinasta ja saadaan ohuempaa ja rapeaa pizzaa.

Seuraavalla videolla Peltsi näyttää kuinka muotoillaan ja paistetaan New York City -tyylinen pizza, jollaisen paistaminen onnistuu hyvin myös kotiuunin lämmöissä.