Opera

Pizza Opera ei välttämättä ole kansainvälinen suuruus, mutta Suomessa se löytyy monen ravintolan listalta, ja epäilemättä moni suomalainen on pistellyt sitä poskeensa. Opera on eräänlainen surf & turf, sillä perinteisesti sen täytteinä on käytetty tonnikalaa ja kinkkua. Koska Pizzanpaistajat ovat vastuullista väkeä ja suosivat kotimaisia raaka-aineita, reseptissämme tonnikala on korvattu herkullisella Pielisen Kalajalosteen luonnonkalasäilykkeellä, joka sisältää muun muassa lahnaa, säynettä ja pasuria. ’O sole mio!

Valmistus

  1. Sulata pizzataikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi käsin, jauhoja apuna käyttäen, yksi kerrallaan. (Katso video alapuolelta.)
  3. Levitä pohjan päälle tomaattikastike, pizzajuustomuru tasaisesti.
  4. Lisää pizzakala ja kinkkulastu juuston päälle
  5. Siirrä pizza pizzalapiolla mahdollisimman kuumaan uuniin paistumaan esilämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille. Kotiuunissa 250-300 asteessa pizza paistuu 3-5 minuutissa, kuumassa pizzauunissa nopeammin. Käännä tarvittaessa pizza muutaman kerran paiston aikana.
  6. Viimeistele valmis pizza pizzamausteella ja tuoreella oreganolla.

Pizzan muotoilu

Pyöreän pizzan muotoileminen alkaa aina samalla tavalla. Pulla nostetaan tai kumotaan kohotusastiasta jauhokasaan tai jauhokulhoon. Pulla jauhotetaan kauttaaltaan ja esimuotoillaan painelemalla noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.

Esimuotoilun jälkeen viimeistelytapoja on monia. Pizzan voi venytellä käsin pyörittelemällä, tai venyttämällä, eikä kaulimen käyttökään väärin ole. Käsin venyttelemällä saa kuohkeampaa napolilaistyylistä pizzaa, kun taas kaulimella työstäessä kaasukuplat häviävät taikinasta ja saadaan ohuempaa ja rapeaa pizzaa.

Seuraavalla videolla Peltsi näyttää kuinka muotoillaan ja paistetaan New York City -tyylinen pizza, jollaisen paistaminen onnistuu hyvin myös kotiuunin lämmöissä.