Pizzapiste - Postitalon Pizza

Postitalo on perinteikäs rakennus, joten valitsimme reseptin rungoksi klassisen makuparin: savustettua possua omenahillolla. Postitalolla lennätinhommat hoidettiin kuitenkin aina huipputeknologialla, joten päätimme antaa pizzallekin modernin olemuksen valkosipulilla ja lempeän tulisella chilillä. Kokonaisuus on täyteläinen ja yllättävä, mutta silti tasapainoinen. Edes kiireinen posteljooni ei jättäisi maistamatta!

Valmistus

 1. Sulata pizzataikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
 2. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi käsin, jauhoja apuna käyttäen, yksi kerrallaan. (Katso video alapuolelta.)
 3. Levitä pohjan päälle tomaattikastike.
 4. Levitä mozzarellasuikaleet ja savupekoni (tai kinkku) tasaisesti pohjalle.
 5. Lisää rapeaa valkosipulia tasaisesti ympäri pizzaa.
 6. Siirrä pizza pizzalapiolla mahdollisimman kuumaan uuniin paistumaan esilämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille. Kotiuunissa 250-300 asteessa pizza paistuu 3-5 minuutissa, kuumassa pizzauunissa nopeammin. Käännä tarvittaessa pizza muutaman kerran paiston aikana.
 7. Viimeistele valmis pizza pizzamausteella ja lisää omenahilloa pieninä nokareina tasaisesti ympäri pizzaa.

Esivalmistelu

Pirkka pekoni on valmiiksi kevyesti kylmäsavustettu, joten jollei ei kaipaa vahvempaa savun makua, niin pekonin voi kypsentää pannulla sopivan kokoisina paloina. Pekoni on helpoo lämminsavustaa seuraavasti:

 1. Lämmitä savustin noin 100 asteeseen.
 2. Laita pekonipaketin sisältö kokonaisena savustusritilälle.
 3. Savusta pekonia noin tunti tai kunnes pinta on kauniin kypsän ruskeaa.
 4. Anna pekonin jäähtyä.
 5. Siivuta kokonainen pekoni lyhyempää sivua vasten parin millin viipaleiksi.
 6. Nämä siivut voi levittää pizzalle sellaisenaan tai repiä vielä ohuemmiksi suikaleiksi.

Pizzan muotoilu

Pyöreän pizzan muotoileminen alkaa aina samalla tavalla. Pulla nostetaan tai kumotaan kohotusastiasta jauhokasaan tai jauhokulhoon. Pulla jauhotetaan kauttaaltaan ja esimuotoillaan painelemalla noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.

Esimuotoilun jälkeen viimeistelytapoja on monia. Pizzan voi venytellä käsin pyörittelemällä, tai venyttämällä, eikä kaulimen käyttökään väärin ole. Käsin venyttelemällä saa kuohkeampaa napolilaistyylistä pizzaa, kun taas kaulimella työstäessä kaasukuplat häviävät taikinasta ja saadaan ohuempaa ja rapeaa pizzaa.

Seuraavalla videolla Peltsi näyttää kuinka muotoillaan ja paistetaan New York City -tyylinen pizza, jollaisen paistaminen onnistuu hyvin myös kotiuunin lämmöissä.