Bolognese

Bolognan pizza on melko suomalainen ilmiö eikä se ole koskaan niittänyt valtaisaa mainetta maailmalla. Pidämme sitä todella ihmeellisenä. Kenties Pizzanpaistajien näkemys aiheesta saa vielä muutoksen tähänkin asiaan. Reseptimme on hyvin uskollinen perinteille, mutta halusimme tuoda klassikkoon aavistuksen lisää hammasvastusta. Rapean pekonin rouskiessa suussa on absoluuttisen mahdotonta todeta valintaa vääräksi.

Ainesosat / pizza

Pinnalle paiston jälkeen

 • Oliiviöljy
 • Mustapippuri
 • Tuore basilika

Esivalmista jauhelihatäyte

 1. Hienonna punasipuli ja paista pannussa miedolla lämmöllä
  läpikuultavaksi.
 2. Lisää pannuun naudan jauheliha (rasva 17-20 %) ja paista kypsäksi.
 3. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilillä.

Pizzan valmistus

 1. Sulata pizzataikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
 2. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi käsin, jauhoja apuna käyttäen, yksi kerrallaan. (Katso video alapuolelta.)
 3. Levitä pizzakastike pohjan päälle tasaisesti.
 4. Levitä pizzakastikkeen päälle jauhelihatäyte.
 5. Lisää jauhelihatäytteen päälle mozzarellajuusto.
 6. Ripottele pieni päärä Grana Padano makujuustoa
 7. Asettele rapeita paistettuja pekonipaloja tasaisesti
 8. Siirrä pizza pizzalapiolla mahdollisimman kuumaan uuniin paistumaan esilämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille. Kotiuunissa 250-300 asteessa pizza paistuu 3-5 minuutissa, kuumassa pizzauunissa nopeammin. Käännä tarvittaessa pizza muutaman kerran paiston aikana.
 9. Viimeistele paistettu pizza oliiviöljyraidoilla, mustapippurilla ja tuoreella basilikalla.

Pizzan muotoilu

Pyöreän pizzan muotoileminen alkaa aina samalla tavalla. Pulla nostetaan tai kumotaan kohotusastiasta jauhokasaan tai jauhokulhoon. Pulla jauhotetaan kauttaaltaan ja esimuotoillaan painelemalla noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.

Esimuotoilun jälkeen viimeistelytapoja on monia. Pizzan voi venytellä käsin pyörittelemällä, tai venyttämällä, eikä kaulimen käyttökään väärin ole. Käsin venyttelemällä saa kuohkeampaa napolilaistyylistä pizzaa, kun taas kaulimella työstäessä kaasukuplat häviävät taikinasta ja saadaan ohuempaa ja rapeaa pizzaa.

Seuraavalla videolla Peltsi näyttää kuinka muotoillaan ja paistetaan New York City -tyylinen pizza, jollaisen paistaminen onnistuu hyvin myös kotiuunin lämmöissä.