Hamppari

Monesti hienoista keksinnöistä sanotaan, ettei niitä saa sörkkiä ja sekoittaa muiden ideoiden kanssa. Ajatus on piinallinen, sillä eihän uusia hienoja asioita synny muulla tavalla. Otetaanpa nyt esimerkiksi vaikkapa hampurilaispihvi. Legendan mukaan mongolisoturit pitivät sotaretkillään lihaa hevosen satulan alla pehmenemässä ja venäläiset johtivat siitä tartarin. Sittemmin Saksassa keksittiin alkaa paistamaan kyseistä ylevää herkkua pihveiksi ja hampurilainen syntyi. Miksemme siis jatkaisi evoluutiota ja yhdistäisi hampurilaista pizzan kanssa? On hyvin mahdollista, että sadan vuoden päästä Pizzanpaistajien ajanlaskussa puhutaan erikseen ajasta ennen hampparipizzoja ja niiden jälkeen.

Ainesosat / pizza

Pinnalle paiston jälkeen

Esivalmista jauhelihatäyte

 1. Hienonna punasipuli ja paista pannussa miedolla lämmöllä
  läpikuultavaksi.
 2. Lisää pannuun naudan jauheliha (rasva 17-20 %) ja paista kypsäksi.
 3. Mausta suolalla, mustapippurilla ja chilillä.

Pizzan valmistus

 1. Sulata pizzataikinat pakkauksen ohjeen mukaan.
 2. Muotoile taikinapallot pizzapohjiksi käsin, jauhoja apuna käyttäen, yksi kerrallaan. (Katso video alapuolelta.)
 3. Levitä pizzakastike pohjan päälle tasaisesti.
 4. Levitä pizzakastikkeen päälle pizzamuru.
 5. Täytä pizzamurun päälle jauhelihatäyte.
 6. Siirrä pizza pizzalapiolla mahdollisimman kuumaan uuniin paistumaan esilämmitetylle pizzakivelle tai uunipellille. Kotiuunissa 250-300 asteessa pizza paistuu 3-5 minuutissa, kuumassa pizzauunissa nopeammin. Käännä tarvittaessa pizza muutaman kerran paiston aikana.
 7. Viimeistele paistettu pizza jääsalaatilla, punasipulilla ja kirsikkatomaateilla.
 8. Lisää muutama raita Thousand Island kastiketta.

Pizzan muotoilu

Pyöreän pizzan muotoileminen alkaa aina samalla tavalla. Pulla nostetaan tai kumotaan kohotusastiasta jauhokasaan tai jauhokulhoon. Pulla jauhotetaan kauttaaltaan ja esimuotoillaan painelemalla noin 20 senttiä halkaisijaltaan olevaksi pyöreäksi levyksi.

Esimuotoilun jälkeen viimeistelytapoja on monia. Pizzan voi venytellä käsin pyörittelemällä, tai venyttämällä, eikä kaulimen käyttökään väärin ole. Käsin venyttelemällä saa kuohkeampaa napolilaistyylistä pizzaa, kun taas kaulimella työstäessä kaasukuplat häviävät taikinasta ja saadaan ohuempaa ja rapeaa pizzaa.

Seuraavalla videolla Peltsi näyttää kuinka muotoillaan ja paistetaan New York City -tyylinen pizza, jollaisen paistaminen onnistuu hyvin myös kotiuunin lämmöissä.