Kuinka monen pizzerian pöydässä on maustekoreissa oreganon, mustapippurin ja tabascon lisäksi hunajapurkki? Ei varmasti kovinkaan monen. Mutta tästä eteenpäin ainakin meidän popup-teltalta sitä saa varmasti.
Yhä useampi Pizzanpaistaja on kuullut termin hot honey. Kyseessä on varsinkin nyt trendikäs tuote, joka tuo jälleen yhden yllättävän tavan lisätä makeutta ja lempeää tulisuutta suolaisiin, täyteläisiin ja rasvaisiin pizzoihin. Erityisen hyvin chilihunaja sopii mielestäni juustopizzoihin ja mausteisen salamin kaveriksi. Oma äitini ilmoitti laittavansa tätä myös teen joukkoon.
Aiemmin Poppan koekeittiöstä on pizzan päälle päätynyt myös ärhäkkää jalapenohilloa, joka oli makutestissä todellinen hitti ja opetti myös hieman siitä millaista tulisuutta juuri pizzassa osataan arvostaa. Pizzan maku ei saa peittyä poltteen alle.
Mitä tarvitaan?
Tarvitaanko tässä nyt sitten mehiläispesä, rukkaset ja nopeat jalat? Ei sentään. Reissu lähimpään markettiin riittää, sillä ainesosia on tasan kolme. Seuraavalla ohjeella lopputulos on miedon tulinen:
- Hunajaa 1,5kg eli n. 1 litra
- Kuivattuja chilihiutaleita 40 g.
- Texas Pete Hot Sauce -kastiketta tai omenaviinietikkaa 0,5dl
Mikä tahansa hunaja ajaa asiansa, mutta valmiissa tuotteessa lämmittää varmasti chilin lisäksi tieto lähituottajan tukemisesta, mikäli se on kotiseudullasi mahdollista. Chiliksi suosittelen kuivattuja hiutaleita, sillä niitä on helppo annostella ja ne kestävät pitkiä säilöntäaikoja.
Texas Peten päätyminen reseptiin oli sattumaa. Kokeilin ensin lisätä hunajan ja chilin joukkoon omenaviinietikkaa mutta valmiista tuotteesta jäi puuttumaan se jokin. Seuraavaksi jääkaapin perältä tarttui käteen Tabasco ja Texas Pete. Hetken siinä tuumailtuani päädyin jälkimmäiseen. Mielestäni Texas Pete toi tuotteeseen happamuuden lisäksi hyvää makua, ja sen jälkeen suolan tai muiden ainesosien lisääminen oli turhaa – Keep it simple.
Miten valmistetaan?
Chilihunajaa voi valmistaa eri tavoilla, mutta tämä tapa on kotikeittäjälle hyvin sopiva ja erittäin helppo. Työvaiheet ovat yksinkertaiset, eikä valmistus vie paljoa aikaa:
- Kaada hunaja ja chilihiutaleet kattilaan, kuumenna miedolla lämmöllä 75-80 asteiseksi. Älä keitä!
- Ota kattila pois levyltä ja lisää joukkoon Texas Pete tai omenaviinietikka.
- Sekoittele hetki ja jätä maustumaan vartiksi. Jos haluat tulisempaa anna maustua pidempään
- Siivilöi hunaja puhtaaseen, kuumennettuun lasipurkkiin ja säilö huoneenlämmössä. Jos hunajan jättää siivilöimättä se muuttuu purkissa ajan myötä tulisemmaksi.
Valmista tuotetta syntyy tällä ohjeella n. 1 litra, ja hunaja säilyy huoneenlämmössä käytännössä ikuisesti, lisättyjen ainesosienkin kanssa todella pitkään.
–Jeremias
Jeremias Nurmi on Espoolainen pizzaharrastaja ja -yrittäjä, joka perusti vuonna 2020 Markus Heinosen kanssa pop-up ja catering-yrityksen nimellä Poppa. Jeremias on myös Pizzamestari 2021 pronssimitalisti. Instagramista kannattaa ottaa seurantaan @backyardpizzaguys ja Facebookista Poppa.