Pizzanpaistajien Facebook-ryhmässä on viikoittain erilaisia kysymyksiä ja keskusteluita kaasukäyttöisistä pizzauuneista. Ryhmässä jaetaankin kiitettävän paljon käyttövinkkejä, mutta välillä jotkut viritykset hirvittävät tämmöistä parkkiintunutta uuniukkoa. Oikein käytettynä kaasukäyttöiset pizzauunit ovat kuitenkin todella hyviä ja turvallisia laitteita. Päätin koota yhteen kourallisen käyttövinkkejä ja turvallisuusohjeita kaikille kaasu-uunin omistajille ja niille, jotka harkitsevat sellaisen hankkimista.
Kaasu-uunin heikkoudet ja vahvuudet
Alle tuhannen euron hintaluokassa myytävät kaasukäyttöiset pizzauunit ovat yleisesti ottaen verrattain kevytrakenteisia. Jotkut mallit ovat niin kompakteja, että ne kulkevat helposti mukana vaikkapa mökkireissulle tai jopa metsäretkelle. Kevyellä rakenteella on myös varjopuolensa. Koska varaavia rakenteita ei ole, lämmön jakautuminen ei ole yhtä tasaista kuin massiivisessa keraamisessa uunissa. Pizzaa pitää paistaessa käännellä enemmän ja kääntöjen ajoitus on tarkkaa peliä kun havitellaan täydellisyyttä.
Vaikka edulliset kaasu-uunit eivät juuri varaa lämpöä, on niillä silti yleensä helppo saada oikein hyvää pizzaa aikaiseksi. Lämmönsäätö on vaivatonta ja yleensä lämpöä myös saadaan riittävästi jopa napolilaisen pizzan paistoon. Koska kaasukäyttöinen uuni ei ole riippuvainen sähköverkosta, se sopii erityisen hyvin myös Pop Up -ravintolan uuniksi.
Eräs kaasu-uunin vahvuuksista on myös sen nopeus ja tehokkuus. Nestekaasu sisältää valtavasti energiaa ja kaasukäyttöiset uunit lämpenevät käyttökuntoon yleensä noin puolessa tunnissa. Sytyttäminen on vaivatonta, ja kaasu palaa puhtaasti eikä tuo ruokaan sivumakuja.
Mun uuni on isompi ku sun
Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä kookkaampi pizzauuni on, sitä tasaisempi on lämpötilan jakautuminen uunin sisällä. Tai oikeastaan niin, että suuremmassa uunissa on helpompi löytää pizzan kokoinen tasainen lämpötila-alue.
Toisaalta taas mitä pienempi uuni on, ja mitä pistemäisempi on lämmönlähde, sitä tiheämpään pizzaa pitää uunissa käännellä tasaisen paistotuloksen aikaansaamiseksi.
Lämpötilan jakautumiseen voidaan vaikuttaa uunin koon lisäksi myös polttimien määrällä ja sijoittelulla sekä itse uunin muotoilulla. Eri valmistajien näkemykset optimaalisesta rakenteesta vaihtelevat hieman, mutta testeissä me olemme huomanneet oikeastaan kaikki erilaiset perusratkaisut toimiviksi. Erilaiset uunit vaativat omat paistotekniikkansa. Kun oma suosikki alkaa hahmottua, kannattaa kysellä käyttäjien omakohtaisia kokemuksia Pizzanpaistajien Facebook-ryhmästä.
Pizzauuni parvekkeelle?
Monissa taloyhtiöissä suhtaudutaan suopeasti parvekegrillaamiseen ja sitten on niitäkin yhtiöitä, joiden järjestyssäännöt yksiselitteisesti kieltävät kaikenlaisen ruoanlaiton parvekkeella. Asiasta tekee moniulotteisen se tosiasia, että Suomen lain mukaan ruoanvalmistus parvekkeella on lähtökohtaisesti sallittua. Parveke kuuluu osakkaan hallintaan, ja siellä saa myös paistaa pizzaa – lukipa taloyhtiön järjestyssäännöissä mitä tahansa.
Kaasukäyttöiset pizzauunit sopivat parvekekäyttöön oikein hyvin. Muista kuitenkin huolehtia siitä, ettet aiheuta vaaraa tai tarpeetonta haittaa naapureille. Nenäkkyyden ja pykäliin vetoamisen sijaan kannattaa mielensä pahoittaneet naapurit lepytellä parilla pizzalla. Huolehdi myös kaasupullon turvallisesta säilytyksestä. Pullon pinnan lämpötila ei saa koskaan nousta yli +40 °C, mikä voi osoittautua haasteeksi kesällä erityisesti lasitetuilla parvekkeilla.
Kauanko kaasu riittää?
Suuri osa suosituista pizzauunimalleista kuluttaa kaasua täydellä liekillä noin puoli kiloa tunnissa. Jotkut hiukan enemmän ja toiset hieman vähemmän. 5 kilon kaasupullo riittää siis uunista riippuen noin 10 tunnin paistoon. 10 kilon pullolla uuni voi olla päällä noin 20 tuntia.
Kaikkia kaasu-uuneja pitää kuitenkin aina lämmittää noin puoli tuntia ennen pizzan paistamista. Muuten pizzakivi ei ole riittävän kuuma ja paistotulos kärsii, kun täytteet ja juusto kypsyvät liian nopeasti pohjaan nähden. Markanvartija paistaa tietysti yhdellä paistokerralla mahdollisimman monta pizzaa, koska silloin uunin lämmityskustannus kohdistuu usealle pizzalle.
Yhdistyksessä ollaan toki yksimielisiä siitä, että pizzaa kannattaa paistaa joka tapauksessa aina oikein paljon, olipa paistolaite mikä hyvänsä. Jokainen pizza on säästöä.
Mitä enemmän paistat, sitä enemmän säästät
Pizzauunin ja kaasupullojen hankintakulut on helppo ynnätä yhteen, mutta juoksevat kulut usein unohtuvat hankintaa tehdessä. Kaasu maksaa pullon tyypistä, koosta ja ostopaikasta riippuen yleensä noin 2,5–4,5 euroa kilolta. Jos uuni kuluttaa noin puoli kiloa tunnissa, uunin käyttäminen maksaa noin 1,3–2,3 euroa tunnissa. Käyttökuluja on ehkä helpompi hahmottaa esimerkin avulla:
- Lämmität uunia ensin puoli tuntia, kaasua kuluu noin 0,25 kiloa.
- Paistat 10 pizzaa ripeään tahtiin ja pidät uunia päällä noin tunnin. Kaasua kuluu 0,5 kiloa.
- Yhteensä kaasua kuluu siis 0,75 kiloa, joka maksaa noin 2–3 euroa.
- Näillä oletuksilla yhden pizzan kaasut maksavat siis noin 0,2–0,3 euroa.
Kaasun kustannus on siis ihan merkittävä kuluerä jos miettii esimerkiksi Pop Up -ravintolan kustannuksia ja ansaintaa. Esimerkiksi jos jauhokilo maksaa 2 euroa, tekee se yhtä napolilaista pizzaa kohden noin 0,3 euroa. Ollaan siis samassa suuruusluokassa. Toisaalta aika moni ei ehkä paista viittä sataa pizzaa uunillansa, joten 500 euron investoinnista jää helposti yli yhden euron kustannus yhtä pizzaa kohden. Koko rahan arvoista touhua silti!
Pop Up-ravintolassa kaasun kustannukset saa kyllä painettua alemmaksikin kun pitää yllä hyvää paistotahtia ja paistaa pizzoja hiukan enemmän. Alla graafissa esimerkkilaskelma paistorumban kaasukuluista erilaisilla paistomäärillä. Laskelmissa oletettu, että yhdeltä paistajalta kuluu pizzan muotoiluun, paistamiseen ja viimeistelyyn kuusi minuuttia.
Vain yhden ruoan laite?
Moni alkava harrastaja ehkä epäröi pizzauunin hankkimista. Sitä ehkä ajattelee, että viitsinkö ostaa “yhden asian” laitetta. Jääkö sekin lopulta keräämään pölyä varastoon leipäkoneen viereen? Pizzauuni on oikein hyvä ostos, jos mielii tehdä hyvää napolilaista pizzaa. Oikeastaan kaikkia muita pizzatyylejä voi paistaa hyvin myös kotiuunissa – joitakin jopa helpommin. Mutta pizzauunilla voi tehdä kaikenlaista muutakin kivaa.
Pizzauuni on muuten myös kätevä laite hiiliteräs- ja valurautapannujen rasvapolttoihin. Ei tule käryt sisälle, ja suuren lämmitystehon ansiosta voit tehdä monta polttokerrosta melko nopeasti.
Vain ulkoruokintaa!
Käytännössä kaikki Suomessa myytävät kaasukäyttöiset uunit on valmistettu ja hyväksytty vain ulkokäyttöön. Uunin arvokilvessä on usein myös maininta “Outdoor use only”, jota on syytä kunnioittaa. Jos siis mielit paistaa pizzaa sisätiloissa, suuntaa kiinnostuskiikarit kohti sähkökäyttöisiä aparaatteja.
Älä koskaan käytä kaasukäyttöistä uunia sisätiloissa, ellei ohjekirjassa erikseen kerrota, että näin voi tehdä.
Kaikkien kaasulaitteiden kanssa vuotoriski on aina olemassa, etkä missään tapauksessa halua kaasua kotiisi. Hengitettynä nestekaasu ei ole myrkyllistä, mutta suurina määrinä siihen voi tukehtua. Kaasuvuodosta seuraa myös ilmeinen tulipalon vaara.
Kaasutoimisten pizzauunien lämmöntuotto on myös yllättävän tehokasta. Ulkokäyttöön hyväksyttyjen ja suunniteltujen uunien pintalämpötilat nousevat polttaviksi, ja jo pelkästään vaadittujen turvavälien toteutuminen sisäkäytössä on usein mahdotonta. Rasvaiset pizzatäytteet saattavat myös syttyä palamaan tulikuumassa uunissa. Rasvapalon hallinta ja sammuttaminen on erityisen hankalaa sisätiloissa, kun ympärillä usein on paloa ruokkivaa materiaalia.
Lue uunin mukana toimitetusta käyttöohjeesta vaatimukset sen käyttöpaikasta. Käyttäjä on aina vastuussa uunin turvallisesta ja oikeanlaisesta käytöstä. Jos uunin käyttö tai sen vaatimukset käyttöpaikan suhteen eivät ole täysin selvät, älä käytä uunia lainkaan.
Älä tee muutoksia kaasulaitteisiin
Kaikkia kotitalouden kaasulaitteita koskee EU:n kaasulaiteasetus (EU/2016/426). EU-alueella myytävistä kaasulaitteista tulee löytyä CE-merkintä, joka tarkoittaa laitteen valmistajan lupausta siitä, että laite on turvallinen käyttää. Edellytyksenä on tietysti laitteen käyttöohjeiden noudattaminen. Sanomattakin on selvää, että mikäli kaasulaitteeseen tehdään muutoksia, eivät valmistajan CE-merkki eikä EU-tyyppitarkastustodistus enää ole voimassa.
Älä koskaan lisää mitään kolmannen osapuolen (tai itse tehtyjä) lisäosia pizzauuniisi. Älä myöskään poista tai jätä asentamatta mitään laitteen alkuperäisosia.
Viaton ja hyvässä uskossa tehty uunin tuunaus voi vahingossa tehdä laitteesta vaarallisen. Tulikuuman vahingon sattuessa saattaa vakuutusyhtiön tarkastajalta tulla kylmää kyytiä. Laitteen käyttäjä on aina vastuussa aiheuttamistaan henkilö- ja omaisuusvahingosta.
Pidetäänhän uunit turvallisesti kuumina!
-Sauli