Nikkarointihommissa jakoavain (eli mutterinpyöristin) on perustavanlaatuisesti huono työkalu. Aivan erityisen huono se on, jos sitä yrittää käyttää viilana tai vasarana. Pizzanpaistaminen ei eroa tästä mitenkään. Homma on vaikeaa ja kurjaa jos tarpeisto ei ole kunnossa. Mutta mitä välineitä aloitteleva pizzaiolo tarvitsee?
Facebook-ryhmään tulee niin usein tämän aihepiirin kysymyksiä, että päätin kirjoittaa aiheesta oman näkemykseni. Koitan laittaa välineet myös tärkeysjärjestykseen, niin uusien harrastajien on helppo priorisoida hankintojaan. Laitan mukaan myös jotain lisävinkkejä millä paikata puutteita tarpeen tullen.
1. Pizzakivi (tai paistoteräs)
Se ihan ensimmäinen hankinta, millä homman saa seuraavalle tasolle on minun mielestäni pizzakivi. Monien testien mukaan pizzateräs on tavalliseen sähköuuniin vielä parempi. Molempien tarkoitus on kuitenkin sama: paistaa pohja rapeaksi.
Pizzakiviä on moneen lähtöön, mutta jo ihan halvimmatkin ohuet kivet muuttavat paistotuloksen olennaisesti paremmaksi. Halvimmillaan kiven saa parilla kympillä ja joskus DIY-kaupoissa on tarjouksia jopa 10 euron hintapisteessä.
- Vinkki: Uunin pelti väärinpäin toimii tilapäiskäytössä paistoalustana vaikkei olekaan kunnollisen paistokiven veroinen. Pelti on ohut eikä varaa paljoa lämpöä, mutta sen lämmönjohtavuus on kuitenkin erinomainen. Jokainen kuumaan paistopeltiin joskus paljain käsin tarttunut kotikokki tietää tämän asian liiankin hyvin.
2. Pizzalapio
Pizzakivestä on vain rajallinen hyöty, jos sinulla ei ole työvälinettä, millä luiskauttaa ruokaympyrä uuniin. Ilman lapiota joudut kikkailemaan leivinpaperin kanssa ja ottamaan kiven ulos uunista (jäähtymään) saadaksesi pizzan kivelle. Unohda sekoilut ja hanki itsellesi pizzalapio!
Halvimmat pizzalapiot ovat parin kympin hintaluokassa. Mutta usein ne entry-level lapiot ovat materiaaleiltaan heikkoja ja vielä useammin liian pieniä. Varmista, että lapioon mahtuu ainakin 30 cm halkaisijaltaan oleva pizza.
Jos olet varma, että tulet viihtymään harrastuksen parissa tai jos tilille ei vaan mahdu enää rahaa niin hanki rei’itetty (eng. perforated) pizzalapio. Reikien ansiosta ylimääräinen jauho tippuu pois eikä pala uunissa. Esimerkiksi Oonin valmistamat lapiot ovat laadukkaita ja Pizzanpaistajien yhteistyökumppani Nettiresta.fi myy ammattilaistason italialaisia lapioita. Sellainen itsellänikin on enkä ole katunut!
- Vinkki: Jos on DIY-asennetta niin pizzalapion voi askarrella myös itse. Esimerkiksi vanhasta uunin pellistä voi leikata ja taivutella oivallisen ja uniikin välineen. Joskus olen joutunut myös pikatilanteessa improvisoimaan…tiukan paikan tullen pari pizzaa voi lapioida myös pahvisesta pizzalaatikosta leikatulla lärpäkkeellä!
3. Keittiövaaka jauhoille
Kokkailua voi harrastaa ”about sinnepäin” -mentaliteetilla, mutta leivonta se on tarkkaa puuhaa. Varsinkin pienehkön, parin pullan pizzataikinan ominaisuudet muuttuvat merkittävästi, jos jauhojen tai veden määrä heittää halutusta kymmenkin grammaa. Käyttämällä vaakaa tiedät mitä teet ja voit seuraavalla kerralla tehdä (tarkoituksellisesti) jotain toisin.
Jauhojen punnitsemiseen toimii hyvin ihan tavallinen keittiövaaka. Varmista kuitenkin, että punnituskapasiteettia on ainakin pari kiloa. Tarkkuudeksi riittää hyvin 1 gramma. Marketista saa ihan soivan pelin 10-15 eurolla. Oonin tuplavaaka lienee myös erinomainen aparaatti. Samalla vehkeellä voi punnita sekä jauhot että hiivat. Itselläni ei sellaista ole, mutta epäilemättä lienee laadukas peli.
- Vinkki: ilman jauhovaakaakin pärjää jos mitoitat taikinan niin, että teet kilon pussin kokonaan. Kun laitat vettä 6 desilitraa, saat kuuden pallon taikinan. Ota avuksi vaikka Pizzanpaistajien taikinalaskuri.
4. Tarkkuusvaaka hiivalle
Hiivan punnitseminen onkin sitten jo tarkempaa puuhaa. Jauhoja varten hankitun keittiövaa’an tarkkuus ja herkkyys ei riitä hiivan mittaamiseen varsinkaan pienemmissä muutaman pizzan taikinoissa. Jauhovaaka ei käytännössä edes herää, jos sen päälle laittaa gramman hiivaa.
Riittävän tarkka pizzailuelämää helpottava tarkkuusvaaka löytyy DIY-kaupoista noin 15 euron hintapisteestä. Kiinankaupoista saanee halvemmallakin. Kokkauskauppojen vaa’at maksavat huomattavasti enemmän, mutten ole itse kokenut tarvetta sellaiseen investoida.
- Vinkki 1: Jos et omista tarkkuusvaakaa niin suosi tuorehiivaa, koska sitä voit ”punnita” myös visuaalisesti. Yksi paketti on 50 grammaa, leikkaa se puoliksi niin saat 25 grammaa. Leikkaa sekin palanen puoliksi niin saat 12,5 grammaa…
- Vinkki 2: Jos sinun pitää saada mitattua 1 gramma kuivahiivaa, voit sekoittaa 11 gramman kuivahiivapussin 1 desilitraan vettä. Saat 111 grammaa painavan liuoksen. Kymmenen millilitraa (grammaa) liuosta sisältää yhden gramman kuivahiivaa.
5. Kohotusastia(t)
Taikinan teko onnistuu mielekkäästi ihan tavallisilla keittiön astioilla ja kulhoilla. Taikinapullat voi aivan hyvin kohottaa vaikka uunin pellillä kun ne peittää hyvin esimerkiksi tuorekelmulla. Kelmun kanssa säätäminen alkaa pian olemaan kuitenkin pitkäpiimäistä puuhaa. Vaikka miten öljyäisi tai jauhottaisi pullia, niin aina se vähän jää kiinni kuitenkin. Kohotusastiat tekevät hommasta mukavampaa.
Liikkeellä tuntuu olevan kahta koulukuntaa. Jotkut suosivat pullien kohottamista yksittäin pyöreissä pakasterasioissa, jugurttipurkeissa jne. Näitä on marketit pullollaan ja ainakin ikean rasiat on havaittu hyviksi.Itse tykkään laittaa useamman pullan vierekkäin yhteen astiaan kohoamaan. Alan liikkeistä saa varta vasten taikinapullien kohotukseen tehtyjä astioita eri kokoisina. Itse olen valjastanut muutaman matalan Smartstore-boksin tähän käyttöön. Sama boksi toimii taikinan tekemiseen, kupuna bulkkikohotuksessa ja pullien kohotusastiana. Kätevää!
6. Taikinalasta
Pizzailussa ja taikinoinnissa jonkinlainen lasta on melkeinpä välttämättömyys. Ilman lastaa ei saa pizzapullaa nostettua kohotusastiasta ehjänä. Lasta on myös kätevä väline vaivaamisen alussa kun kaikki tuntuu tarttuvan kaikkeen. Pöytään takertuneet roippeet on helppo kaapia lastalla mukaan vaivaukseen ja hukkaa tulee vähemmän. Lasta on myös erikätevä väline siinä vaiheessa kun jakaa bulkkikohotettua taikinaa pulliksi.
Alan liikkeistä saa sekä kahvallisia että kahvattomia malleja. Jokaisella on oma preferenssinsä. Itse ostin Biltemasta pari rosterista tehtyä pakkelilastaa eri leveyksin, maksoivat muutaman euron kappaleelta. Käytännössä olen huomannut, että 10 cm leveä on yleiskäyttöisin ja niitä muita tulee käytettyä vähemmän.
7. Pizzauuni
Noniin, näin pitkälle päästiin ennen uunikeskustelua, ja sitä pandooran lipasta en tohdi tässä postauksessa edes avata. Pointti on, että pizzauunin ei missään tapauksessa tarvitse olla se ensimmäinen hankinta. Todella pitkälle pääsee ilmankin ja Pizzanpaistajien Facebook-ryhmään tulee jatkuvasti toinen toistaan nälättävämpiä kuvia keittiöuunipizzoista. Yhteistä näillä kaikilla onnistumisilla on se, että taustalla on nippu vähemmän kuvissa näkyviä, mutta sitäkin hyödyllisempiä työkaluja.
Itsekin paistoin pitkään pizzoja sähköuunissa. Homma meni nextille levelille kun valjastin grillin pizzailukäyttöön ja hankin siihen paksun pizzakiven. Meni aika pitkään ennen kuin hankin sen Ooni-merkkisen pizzauunin itselleni. Helppous vei voiton ja tuleehan kunnollisella ylälämpökoneella mahtavaa pizzaa!
Tässä suurin piirtein se oma työkalukavalkaadini nyt eriteltynä. No jotain leivinlautaa löytyy lisäksi ja itse tehtyä pizzaleikkuria, muttei ne ole välttämättömyyksiä. Pistäkääs perään kommentteja jos unohdin jotain olennaista.
-Valtsu