pp-logo_pienipp-logo_pienipp-logo_retinapp-logo_pieni
  • ETUSIVU
  • PALVELUT JA TUOTTEET
    • PIZZAPISTE
      • Pizzapiste-konsepti
      • Mistä löydän Pizzapisteet?
    • KOULUTUKSET JA TAPAHTUMAT
      • Pizzakoulu
      • Yritystapahtumat
      • Pitopalvelu & Catering
    • OMAT TUOTTEET
      • Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat
      • Pizzavälineet by Mustang
      • Pizzanpaistajat kirja – Minustako mestaripaistaja?
      • Pizzaviini
      • Olut – Tropicana Pale Ale
  • YHTEISÖ JA TIETOPANKKI
    • TIETOPANKKI
      • Laskurit
      • Taikinat
      • Reseptit
    • TARINAMME
    • YHDISTYS
    • YHTEISTYÖ
  • YHTEYSTIEDOT
  • TARINAMME
  • YHTEISTYÖ
✕

Vääksy Popup

Julkaistu Valtsu - 26.8.2021

Pizzanpaistajien ensimmäinen yhteinen popup-tapahtuma järjestettiin Vääksyssä 7.8.2021. Kanavagolffille rakennettussa ravintolapäivässä oli Pizzanpaistajat ry:n oman porukan paistelutovereina Hontelot Pojat ja Se Vantaan kaveri. Pizzaa paistettiin todella paljon ja kaikesta päätellen se myös maistui hyvältä! Tapahtuman aikana järjestettiin Kanavagolfin toimesta myös Pizza Open -turnaus.

Artikkeli on jaettu kolmeen osaan. Alussa fiilistellään hiukan tapahtuman valmisteluja. Seuraavassa tehdään lyhyt muisteloretki tapahtumaa edeltävän illan harjoituksiin ja lopulta päästään popup-päivän tunnelmiin.

Unelmia ja taikinahommia

Kaikki alkoi siitä kun mä lopputilin… ei vaan tietysti torstain taikinahommista. Ja sitä tehtiinkin paljon! Kaiken kaikkiaan kolme eri ravintolaa varautuivat tapahtumaan yhteensä noin 150 kilolla pizzataikinaa. Ohjelmassa oli napolilaista pizzaa, joten karkeasti laskien materiaalia oli jotakuinkin 600 pizzan paistamiseen. Ilmassa oli vahvaa tekemisen meininkiä, mutta myös sankkaa liioittelun katkua.

Yhdistyksen osalta taikinanteko hajautettiin ja kukin paistaja toi mukanansa noin 10 kg taikinaa (plus hiukan extraa :D). Kuvassa Valtsun setti kätevissä Smartsore-laatikoissa. Taikinat tehtiin tällä kertaa Caputo Pizzeria -jauhoilla. Vesisuhteeksi valittiin maltillisesti 63 %, koska halusimme tehdä vaihtelevia ja osin rajujakin kenttäolosuhteita kestävän taikinan. Bulkkikohotusta annettiin pari tuntia huoneenlämmössä, jonka jälkeen kohotus jatkui kylmässä. Kylmäketju oli tosin kaikkea muuta kuin aukoton, mutta siitäkin huolimatta kaikki taikinat toimivat erinomaisesti koko viikonlopun yli.

Perjantaina aamulla alkoi armoton tavarain pakkaaminen. Varsinaisen paistokaluston lisäksi paikalle roudattiin erilaisia pizzauuneja ja muita varusteita kansan ihmeteltäviksi. Iso Ducato oli ääriään myöten täynnä kaikkea ihanaa – pizzailuvälineiden lisäksi myös pizzahenkilöitä. Iltapäivällä päästiin vihdoin purkamaan osa kalustosta Kanavagolffin golfautojen talliin. Olo oli jostakin syystä helpottunut, vaikka valtaosa urakasta oli vielä edessä.

Vasemmalla Kimmo Kautiainen ja Mikko Peltonen kompressoivat Ducaton kyytiin Citymarketista hankittuja pizzatäytteitä. Huhun mukaan Peltonen saa aina mukana kulkevaan korvanappiinsa jatkuvasti ohjeita AVPN:n päivystävältä komentajalta. 

Kaluston purkamisen jälkeen pääsimme nauttimaan aivan ensimmäistä kertaa vastapantua Pizzanpaistajat Tropicana Pale Ale -olutta, jota Jyrki Jalli oli iloksemme tilannut Rock Paper Scissors panimolta Kanavagolffin ravintolalle. Ensipuraisu. Röyh. Tunnelma oli huumaava ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Kippistelyt kaikille menneille ja tuleville voitoille ja sitten takaisin tien päälle, koska valmisteluja oli vielä tehtävänä…

Raikkaita miehiä raikkaassa perjantai-iltapäivässä ison asian äärellä. Vasemmalta oikealle: Marko Miinalainen, Sauli Kajosaari, Mikko Peltonen, Kimmo Kautiainen, Mikko Valtonen, Mikael Johnsson ja Mikko Nurminen.

Iltamat Jyrki Jallin huvilalla

Ennen lauantain maratonia pääsimme nauttimaan pizzaa paikallisten vaikuttajien seurassa. Jo mainittu kunniakas Pizzanpaistaja Jyrki Jalli – joka golfklubin johtajan ominaisuudessa toimi monilta osin popup-tapahtuman kätilönä – oli kutsunut huvilalleen paikallisia viskaaleja ja muita ystäviään. Vieraille oli luvattu Kanavan Panimon maukkaiden juurioluiden lisäksi myös huippuluokan pizzaa, joten vastasimme huutoon ilolla. 

Tulimme kinkereille koko porukan voimin mukanamme reippaasti taikinapullia ja timanttisen hyviä raaka-aineita. Itseluottamus oli tietysti kova, mutta osa omastakin porukasta taisi hieman yllättyä Catering-kyvystämme. Olihan muuten taas aivan uskomaton pizzailtama!

Iltaa varten tehty taikina alkoi jo hieman osoittaa ylikohoamisen merkkejä, mutta Pizzanpaistajien parkkiintuneissa käsissä se tuntui toimivan silti oikein mainiosti. Kimmon pizzakouluun osallistuneet vieraatkin saivat ruokaympyränsä hienosti paistumaan.
Jyrkin huvilalla on fasiliteetit tikissä. Pizzaa päästiin paistamaan varalla olleen Ooni Pro:n lisäksi myös käsin muuratussa pizzauunissa. Ja kyllähän se niin on, ettei sen komiampaa paistamista ole olemassakaan. Kunnon kupoliuuni ja oikealla tulella leikkiminen on parasta paisteluhommaa.
Kunnanjohtaja Rinna Ikola-Norrbacka selvisi puhtain paperein viilenevässä kesäillassa Kimmon pizzaopeista. Papukaijamerkki. Onnistuminen on kivaa, ei siitä mihinkään pääse.
Illan aikana sinetöityi myös Vääksy-pizzan lopullinen formaatti. Pizzan pääraakaineena oli Copa-leikkele, jota tapahtumaan sponsoroi Vehmaan maut. Suolaisen kylmäsavustetun porsaanlihan kaverina tanssahtelee punasipulia ja omenahilloa. Leike paistui herkullisesti pintarapeaksi, kun sen asetteli pizzalle myttyinä.
Johanna Vierimaa (vas.) ja Johanna Viljamaa (oik.) kokivat onnistumisen elämyksiä Valtsun ja Kimmon pizzakoulussa. Kun taikinat, välineet ja uuni ovat kunnossa, on pizzanpaistaminen taianomaisen helppoa.
Jälkkäriksi päästiin särpimään tietysti myös pizzaa. Ahh mitä ihanuuksia ne olivatkaan. Parhaat jälkkäripizzat eivät ole liian makeita, vaan ne sopivat myös aikuisempaan makuun. Tällä kertaa ohjelmassa oli mm. marjoja, mascarponea ja sitruunamelissaa.

Lopulta kaikki puheet oli pidetty ja pizzat paistettu. Tuli aika vetäytyä eräälle syrjäiselle mökille, jota pidimme toiminnanjohtokeskuksena viikonlopun ajan. Vatsat pullollaan olikin mukava alkaa yöllisiin pallotustalkoisiin. Homma taisi venyä pikkutunneille saakka, mutta lopulta saimme parin sadan taikinapullan pyöritysurakan valmiiksi. Noin 50 kg jätettiin vielä reserviin odottamaan odottamattomia kysyntäpiikkejä.

Popup-päivä

Hyvin valmisteltu on tunnetusti jo puoliksi tehty, mutta se toinen puolikas oli vielä tekemättä. Vihdoin odotus palkittiin ja pääsimme rakentamaan popup-keittiöt tikkiin ja lopulta myymään pizzaa. Väkeä riitti kyllä ja välillä tuli jopa hööräkkää, mutta ilmeisesti epävakaa sää piti golfkansan ja muut herkuttelijat paljolti kotioloissa. Ihan tarkkoja määriä ei ole tiedossa, mutta arviomme mukaan tapahtumassa paistettiin noin 250 pizzaa. Seuraavassa kuvakokoelmassa hiukan tunnelmia ja kohokohtia tapahtumasta.

Hontelot Pojat virittelemässä Ooni Fyraa päivän erikoiskokeeelle juuri ennen ensimmäisten asiakkaiden saapumista. Mustissa lippalakeissa vasemmalta oikealle Olli Ovaska, Heikki Rahikainen, Petri Hoffren ja Jouni Finnilä. Ravintolakonseptin vähättelevästä nimestä huolimatta meininki oli erittäin jämäkkää ja reipasta, eikä henkilökunta ollut mainittavasti honteloa. Pizzat paistuivat rautaisella ammattitaidolla ja olivat todella herkullisia.
Omalla pisteellämme pizzaa paistettiin kolmella erilaisella uunilla. Vasemmalta oikealle: ZioCiro Mini, Ooni Pro ja Effeuno. Kaikki toimivat oikein mainiosti myös popup-käytössä. Kuvassa jämerästi seisova mieshenkilö on Tuukka Urpi, joka on hetkeksi pysähtynyt taivastelemaan paistokaluston ihanuutta.

Ja sitten paistamaan! Kaikkein hienointa itsellemme oli huomata, kuinka hyvin tiimityömme pelasi silloin kun kiire iski päälle. Näin tapahtui siitäkin huolimatta, ettemme olleet koskaan aikaisemmin paistaneet pizzaa yhdessä tässä mittakaavassa. Kaikki löysivät automaattisesti oman pelipaikkansa dynaamisesti ja peli pyöri kuin Leijonien ylivoimakentällisellä. 

Parhaimmillaan pizzoja paistui alle kolmen minuutin kappalevauhdilla. Kun pizzan täyttäjä sai hommansa valmiiksi, oli paistelutoveri jo takana odottamassa lapion kanssa valmiina. Sitten hakemaan uutta taikinapullaa pyöritykseen ja samalla tietysti viereisillekin pöydille uudet pullat odottamaan työstöä. Sinffoniaorkesterin tarkkuutta ja suorituskykyä ad-hoc -prosessilla.

Menu oli napakka, mutta kattava. Kotimaiset raaka-aineet olivat keskiössä ja löytyipä listalta myös kulttimaineeseen noussut Kimmon lakupizza. Käsittämättömän hyvää sekin. Mistä näitä oikein tulee?
Paistotahti äityi hetkittäin hyvinkin sähäkäksi, kun bongi lauloi Vääksyä ja Pielistä kiivaalla tahdilla. Onneksi tällä(kin) kerralla taikina oli aivan priimaa. Mahtava tunne kun pääsee korkkaamaan laatikollisen täydellisesti kohonneita pullia ja purkillisen talon pizzaolutta.
Tapahtumassa kaikki ravintolat myivät Pizzoja slaisseittain, mikä olikin erittäin toimiva konsepti. Mukavaa kun saa maistaa erilaisia makuja. Tulee helposti syötyä se ”yksi palanen vielä”. Kuvassa lähimpänä Sipuli, jonka takana Pielinen ja Vääksy. Voi jestamandeera mitä herkkuja!
Näkymä Sen Vantaan Kaverin paistopisteelle. Pizzanpaistajat tietävät, että harva asia on niin varmaa kuin se, että Markus Haapala tekee taikinansa Krannin jauhoilla ja paistaa kiekkonsa teräskamadossa. Ja kieltämättä Markuksen pizzat ovat sangen maukkaita. 
Peltonen jäi toisinaan ihastelemaan tohkeissaan luomuksiaan. Tyytyväisestä ilmeestä näkee, että tällä kertaa tekisi mieli syödä kaikki itse antamatta palaakaan asiakkaille. Kuvassa Sipuli, joka Vääksyn tapaan oli niin herkullista, että päätimme nostaa sen myös Pizzanpaistajat-kirjan resepteihin. Kyseinen pizza löytyy kirjasta nimellä Kevät.
Ylikypsää Pielistä. Pielisen kalajalosteen herkullisia savumuikkuja, fontaljuustoa, ruohosipulia ja sitruunankuorta sisältänyt pizza nousi yleisömenestykseksi. Paistotahti oli ajoittain ilmeisesti niin kova, etteivät paistajat joutaneet ihan joka pizzaa koko ajan kääntelemään. 
Kaikkensa antanut, mutta iloinen joukko sankaripoikia lähdössä kotimatkalle. Olipahan reissu, vaan ei varmasti viimeinen laatuaan!

Että sellainen saaga. Nähdään ensi vuonna uudestaan ja eiköhän me jotain koiruuksia keksitä sitä ennenkin. Slaissataan kun tavataan!


Kanssapaistajat

Se Vantaan Kaveri – Olen tutkija, ruokaharrastaja ja pizzasäätäjä. Olen harrastanut ruuanlaittoa ja pop-uppeja jo pitkään, mutta pizzat tulivat isommin mukaan vuonna 2020. Kaikessa ruuanlaitossa lähestymistapani on analyyttisyys ja loogisuus. Perinteillä ja myyteillä ei ole arvoa, jos niissä ei ole järkeä. Raaka-aineissa kotimaisuus ja pientuottajat ovat minulle tärkeitä, ja se näkyy usein pizzoissanikin. Nimi tulee erään pop-uppien vakioasiakkaan kehuista, joissa kerran mainittiin ”sen Vantaan kaverin” pizzat.

Hontelot Pojat – Hontelot Pojat koottiin adhoc-periaatteella Vääksyn Pizza pop-upiin. Ryhmän jäsenet tuntevat toisensa jo vuosien takaa ja ovat kotoisin Turusta, Tuusulasta, Hattulasta ja Kuopiosta. Valtaosalle ryhmästä Vääksyn popup oli ensimmäinen kerta, kun omia valmistettuja ruokia suuntautui kaikelle kansalle eikä pelkästään omaa ääntä kohti. Ruoanlaittofilosofiamme on sopiva sekoitus suurpiirteistä soveltamista ja gramman tarkkaa reseptien seuraamista. Ryhmän sisäinen motto kuuluukin: ”Voihan sen noinkin tehdä.”

Jaa artikkeli somessa
1

Vastaa Peruuta vastaus

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

HAE ARTIKKELEITA

✕

KATEGORIAT

  • Uutiset (17)
    • Kumppanit (10)
    • Tapahtumat (6)
  • Artikkelit (44)
    • Pizzakanava (1)
    • Reportaasit (4)
    • Yleinen (6)
    • Taikinat (12)
    • Reseptit (10)
    • Laskurit (5)
    • Uunit ja välineet (7)
    • Juomat (1)
    • Omat tuotteet (6)

AVAINSANAT

resepti (14)kumppani (10)pizzatyyli (7)vieraskynä (6)pizzauuni (6)reportaasi (3)gluteeniton (3)00-jauho (3)jauho (3)italialainen (2)Zio Ciro (2)pizza (2)työpaikka (1)ilmoitus (1)fazer (1)ravintolat (1)karjalanpiirakka (1)vilja-allergia (1)keliakia (1)kotimainen (1)

UUSIMMAT ARTIKKELIT

  • New York -tyylin jäljillä
  • Kotimainen vahva 00-jauho pizzaharrastajille
  • Pizzanpaistajat hakee riveihinsä myyntihenkistä Pizzamestaria!
  • Opintoretki Zio Ciron tehtaalle
  • Vääksyn Pop-up Pizzafestarit 2022 
  • Gurmee vai Karmee -sarja
  • Sateenkaarijuhlat 6/2022
  • Kinkku-ananaspitsa rehab
  • Pizzanpaistajan sanakirja
  • Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat

Pizzanpaistajien jäsensivut

  • KIRJAUDU SIVUSTOLLE
  • REKISTERÖIDY JÄSENEKSI
  • UNOHDITKO SALASANASI

Seuraa meitä Facebookissa

Pizzanpaistajat Instagramissa

Kotisivutilan paistajille tarjoaa

© 2023 Pizzanpaistajat | ananas@pizzanpaistajat.fi | Media- ja yritysyhteistyö : Mikko Peltonen, puh. 040 521 4709 | Tietosuoja- ja rekisteriseloste
    Hallinnoi evästeiden suostumusta
    Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallennetaan tilapäisesti käyttäjän kiintolevylle. Evästeitä käytetään lähes kaikilla verkkosivustoilla, eivätkä sivustot välttämättä toimi kunnolla ilman evästeitä.
    Toiminnalliset evästeet Aina aktiivinen
    Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
    Asetukset
    Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
    Tilastot
    Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
    Markkinointi
    Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
    Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
    Evästeasetukset
    {title} {title} {title}