Pizzanpaistajien ensimmäinen yhteinen popup-tapahtuma järjestettiin Vääksyssä 7.8.2021. Kanavagolffille rakennettussa ravintolapäivässä oli Pizzanpaistajat ry:n oman porukan paistelutovereina Hontelot Pojat ja Se Vantaan kaveri. Pizzaa paistettiin todella paljon ja kaikesta päätellen se myös maistui hyvältä! Tapahtuman aikana järjestettiin Kanavagolfin toimesta myös Pizza Open -turnaus.
Artikkeli on jaettu kolmeen osaan. Alussa fiilistellään hiukan tapahtuman valmisteluja. Seuraavassa tehdään lyhyt muisteloretki tapahtumaa edeltävän illan harjoituksiin ja lopulta päästään popup-päivän tunnelmiin.
Unelmia ja taikinahommia
Kaikki alkoi siitä kun mä lopputilin… ei vaan tietysti torstain taikinahommista. Ja sitä tehtiinkin paljon! Kaiken kaikkiaan kolme eri ravintolaa varautuivat tapahtumaan yhteensä noin 150 kilolla pizzataikinaa. Ohjelmassa oli napolilaista pizzaa, joten karkeasti laskien materiaalia oli jotakuinkin 600 pizzan paistamiseen. Ilmassa oli vahvaa tekemisen meininkiä, mutta myös sankkaa liioittelun katkua.
Perjantaina aamulla alkoi armoton tavarain pakkaaminen. Varsinaisen paistokaluston lisäksi paikalle roudattiin erilaisia pizzauuneja ja muita varusteita kansan ihmeteltäviksi. Iso Ducato oli ääriään myöten täynnä kaikkea ihanaa – pizzailuvälineiden lisäksi myös pizzahenkilöitä. Iltapäivällä päästiin vihdoin purkamaan osa kalustosta Kanavagolffin golfautojen talliin. Olo oli jostakin syystä helpottunut, vaikka valtaosa urakasta oli vielä edessä.
Kaluston purkamisen jälkeen pääsimme nauttimaan aivan ensimmäistä kertaa vastapantua Pizzanpaistajat Tropicana Pale Ale -olutta, jota Jyrki Jalli oli iloksemme tilannut Rock Paper Scissors panimolta Kanavagolffin ravintolalle. Ensipuraisu. Röyh. Tunnelma oli huumaava ja ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua. Kippistelyt kaikille menneille ja tuleville voitoille ja sitten takaisin tien päälle, koska valmisteluja oli vielä tehtävänä…
Iltamat Jyrki Jallin huvilalla
Ennen lauantain maratonia pääsimme nauttimaan pizzaa paikallisten vaikuttajien seurassa. Jo mainittu kunniakas Pizzanpaistaja Jyrki Jalli – joka golfklubin johtajan ominaisuudessa toimi monilta osin popup-tapahtuman kätilönä – oli kutsunut huvilalleen paikallisia viskaaleja ja muita ystäviään. Vieraille oli luvattu Kanavan Panimon maukkaiden juurioluiden lisäksi myös huippuluokan pizzaa, joten vastasimme huutoon ilolla.
Tulimme kinkereille koko porukan voimin mukanamme reippaasti taikinapullia ja timanttisen hyviä raaka-aineita. Itseluottamus oli tietysti kova, mutta osa omastakin porukasta taisi hieman yllättyä Catering-kyvystämme. Olihan muuten taas aivan uskomaton pizzailtama!
Lopulta kaikki puheet oli pidetty ja pizzat paistettu. Tuli aika vetäytyä eräälle syrjäiselle mökille, jota pidimme toiminnanjohtokeskuksena viikonlopun ajan. Vatsat pullollaan olikin mukava alkaa yöllisiin pallotustalkoisiin. Homma taisi venyä pikkutunneille saakka, mutta lopulta saimme parin sadan taikinapullan pyöritysurakan valmiiksi. Noin 50 kg jätettiin vielä reserviin odottamaan odottamattomia kysyntäpiikkejä.
Popup-päivä
Hyvin valmisteltu on tunnetusti jo puoliksi tehty, mutta se toinen puolikas oli vielä tekemättä. Vihdoin odotus palkittiin ja pääsimme rakentamaan popup-keittiöt tikkiin ja lopulta myymään pizzaa. Väkeä riitti kyllä ja välillä tuli jopa hööräkkää, mutta ilmeisesti epävakaa sää piti golfkansan ja muut herkuttelijat paljolti kotioloissa. Ihan tarkkoja määriä ei ole tiedossa, mutta arviomme mukaan tapahtumassa paistettiin noin 250 pizzaa. Seuraavassa kuvakokoelmassa hiukan tunnelmia ja kohokohtia tapahtumasta.
Ja sitten paistamaan! Kaikkein hienointa itsellemme oli huomata, kuinka hyvin tiimityömme pelasi silloin kun kiire iski päälle. Näin tapahtui siitäkin huolimatta, ettemme olleet koskaan aikaisemmin paistaneet pizzaa yhdessä tässä mittakaavassa. Kaikki löysivät automaattisesti oman pelipaikkansa dynaamisesti ja peli pyöri kuin Leijonien ylivoimakentällisellä.
Parhaimmillaan pizzoja paistui alle kolmen minuutin kappalevauhdilla. Kun pizzan täyttäjä sai hommansa valmiiksi, oli paistelutoveri jo takana odottamassa lapion kanssa valmiina. Sitten hakemaan uutta taikinapullaa pyöritykseen ja samalla tietysti viereisillekin pöydille uudet pullat odottamaan työstöä. Sinffoniaorkesterin tarkkuutta ja suorituskykyä ad-hoc -prosessilla.
Että sellainen saaga. Nähdään ensi vuonna uudestaan ja eiköhän me jotain koiruuksia keksitä sitä ennenkin. Slaissataan kun tavataan!
Kanssapaistajat
Se Vantaan Kaveri – Olen tutkija, ruokaharrastaja ja pizzasäätäjä. Olen harrastanut ruuanlaittoa ja pop-uppeja jo pitkään, mutta pizzat tulivat isommin mukaan vuonna 2020. Kaikessa ruuanlaitossa lähestymistapani on analyyttisyys ja loogisuus. Perinteillä ja myyteillä ei ole arvoa, jos niissä ei ole järkeä. Raaka-aineissa kotimaisuus ja pientuottajat ovat minulle tärkeitä, ja se näkyy usein pizzoissanikin. Nimi tulee erään pop-uppien vakioasiakkaan kehuista, joissa kerran mainittiin ”sen Vantaan kaverin” pizzat.
Hontelot Pojat – Hontelot Pojat koottiin adhoc-periaatteella Vääksyn Pizza pop-upiin. Ryhmän jäsenet tuntevat toisensa jo vuosien takaa ja ovat kotoisin Turusta, Tuusulasta, Hattulasta ja Kuopiosta. Valtaosalle ryhmästä Vääksyn popup oli ensimmäinen kerta, kun omia valmistettuja ruokia suuntautui kaikelle kansalle eikä pelkästään omaa ääntä kohti. Ruoanlaittofilosofiamme on sopiva sekoitus suurpiirteistä soveltamista ja gramman tarkkaa reseptien seuraamista. Ryhmän sisäinen motto kuuluukin: ”Voihan sen noinkin tehdä.”