YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. vietetään vuosittain Asunnottomien yötä. Tapahtumalla muistutetaan, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin. Vuonna 2021 Pizzanpaistajat Ry osallistui tärkeään tapahtumaan yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n (VVA) kanssa. Agendalla oli luonnollisesti pizzanpaistamista ja tällä kertaa kiekoista pääsivät nauttimaan tietenkin asunnottomat.
Yhdistyksen puolelta tapahtuman koordinaattorina, kätilönä ja käytännön supersankarina toimi Rami “Paimion Donatello” Oksanen, joten annetaanpas hänen kertoa lisää proggiksesta omin sanoin haastattelun muodossa. Haastattelijan roolissa Valtsu.
Rami, pidät selvästi hyväntekeväisyyttä isossa arvossa, mistä tämä juontaa juurensa?
Kutsumukseni vapaaehtoistyöhön tulee varmaankin kotioloista ja kasvatuksesta. Äitini työskenteli perhepäivähoitajana ja myöhemmin kehityshäiriöisten (kehitysvammaisten) hoitajana. Elin lapsuuteni kodissa, missä arvostettiin aina kaikkia ihmisiä – myös niitä heikompia tai valtavirrasta poikkeavia.
Itse valmistuin geronomiksi (vanhustyön asiantuntijaksi) vuonna 2019 ja työskentelen Helsingin kaupungilla vanhustyön parissa. Opiskeluaikanakin työskentelin useamman vuoden lähihoitajana muistikuntoutujien yksikössä seniorikeskuksessa. Opiskelu ja työelämä on vahvistanut tahtoa auttaa ihmisiä, jotka apua tarvitsevat. Myös puolisoni on kunnostautunut vapaaehtoistyön parissa.
Mitä muita hyväntekeväisyyskeikkoja sinulla on ollut aikaisemmin?
Hyväntekeväisyyttä ja vapaaehtoistyötä olen päässyt tekemään pienimuotoisemmin jo kauan, mutta pizzaprojekteista huikein oli 2021 kesällä toteuttamani tapahtuma Kustaankartanon seniorikeskuksessa Helsingissä. Halusimme piristää senioreita ja kiittää keskuksen henkilökuntaa heidän työstään ja venymisestään näinä haastavina aikoina. Keikka oli aika massiivinen. Teimme kahden apukokin kanssa yhteensä 78 pellillistä (!!!) roomalaista levypizzaa, jota kävi nauttimassa yli 550 henkilöä. Se oli työntäyteinen, mutta palkitseva päivä.
Miten kohde valikoitui tällä kertaa?
Olen ollut kaksi kertaa aikaisemmin mukana sivusta seuraajana Asunnottomien yö:n päätapahtumassa Vaasanaukiolla, Helsingin Sörnäisissä. On ollut mahtavaa katsoa, kun ihmiset paistavat makkaraa, leikkaavat hiuksia tai tarjoavat mehua ja keksiä niille, joilla ei ehkä juuri sillä hetkellä ole varaa sellaiseen. Olen pitkään ajatellut, että olisi siistiä olla itse konkreettisesti mukana tapahtumassa tukemassa vähävaraisia, ja nyt pizzan muodossa tämä tuli mahdolliseksi.
Kun Pizzanpaistajat ry lähti mukaan ja yksityishenkilöitä tarjoutui tukemaan raaka-ainehankinnoissa, oli helppo päätös toteuttaa tapahtuma. Myös oma kehittyminen pizzanpaistajana toimi jonkinlaisena rohkaisuna.
Kerro jotain Asunnottomien yön tapahtumasta, miten meni noin niinkus omasta mielestä?
Koronan vuoksi suurta tapahtumaa tänä vuonna ei Vaasanaukiolla järjestetty, vaan Asunnottomien yö järjestettiin pienempinä tapahtumina ympäri Helsinkiä. Pääsimme paistamaan pizzaa Vva Ry:n pihalle Pasilaan.
Tapahtuma oli kokonaisuudessaan aivan mieletön. Paljon oli vilskettä ja ihmisiä liikkeellä. Osa ihmisistä tuli lämmittelemään ja monet kävivät hakemassa lahjoitustakkeja tai -kenkiä, joita Vva Ry oli saanut lahjoituksena. Vapaaehtoisia auttajia oli myös tosi paljon ja monenlaista apua oli tarjolla ilmaiseksi – jalkahoidoista levylihapiirakkaan.
Pizzat onnistuivat hienosti, vaikka erinäisistä muuttujista johtuen saatiin taikina huoneenlämpöön vasta juuri ennen paistamista. Tämä aiheutti pientä kiireen tuntua takalistossa, kun alussa piti säätää tavallista enemmän. Meillä oli tiimissä kuitenkin selkeä roolijako ja alkuvaikeuksien jälkeen laadukasta pizzaa saatiin uunista ulos tasaiseen tahtiin. Oli kivaa ja ruokittiin monta ihmistä.
Mikä oli kaikkein mukavinta tapahtumassa?
Mukavinta tapahtumassa oli tietenkin ne asiakkaat. Pizzanpaiston lomassa sain kuulla monenlaisia mahtavia elämänmakuisia tarinoita. Positiivisuus loisti ihmisistä, vaikka monilla ei ollut edes tietoa seuraavan yön majoituksesta. Myös kiitollisuus, joka heiltä välittyi suoraan meille paistajille, tuntui mukavalta.
Toinen mikä lämmitti sydäntäni suuresti, oli se suuri välittämisen ja auttamisen halun määrä, joka tapahtumassa oli läsnä. Oli paljon ihmisiä, jotka halusivat tukea vähävaraisia ja omalla panoksellaan avustaa heidän sujuvampaa arkea. Ihana nähdä tässä ajoittain synkässäkin maailmassamme, että välittäviä ihmisiä on niin paljon.
Minkälaisia pizzoja teit, kuinka paljon ja mistä tykättiin eniten?
Tällä kertaa tehtiin napolilaistyylistä pizzaa ja tarjolla oli kolme makua: Pepperoni, Pielinen ja Munakoisopizza. Pielinen on Pizzanpaistajat-kirjassakin julkaistu herkullinen savumuikkupizza. Allergikoille räätälöitiin lennosta spesiaalipizzat, eikä kukaan joutunut jäämään ilman. Yleisön suosikki – ja myös tunnetusti oma lempparini – oli pepperoni. Muikkupizzaa vähän alkuun karsastettiin, mutta kun asiakkaat sitä maistoivat, pitivät he kovasti sen mausta.
Taikinat tehtiin tietysti itse, ja siinä oli isosti auttamassa Pizzanpaistajat ry:n aktiivi Mikko ”Valtsu” Valtonen. Valtsun taikina toimi muuten tälläkin kerralla todella hyvin! Yhteensä pizzaa paistettiin noin sadalle asiakkaalle ja noin kahdellekymmenelle vapaaehtoistyöntekijälle. Omalle tiimille riitti myös loppuun muutama pizza.
Minkälaisella kalustolla ja porukalla homma hoitui?
Huipputiimissämme oli minun lisäksi kolme kaveria, jotka halusivat tulla hyvän asian vuoksi jeesaamaan. Artesaanipizzan valmistuksesta tai pizzauunin käytöstä heillä ei ollut aikaisempaa kokemusta, mutta työ tunnetusti opettaa tekijänsä. Tiimille muodostui selkeä työnjako ja paistamisen oli sujuvaa.
Pizzauunina meillä oli kaasutoiminen Ooni Koda 16, joka oli todella toimiva valinta tämän kokoiseen tapahtumaan. Pimeässä ja kylmässä ulkoilmassa Oonilla oli miellyttävä paistaa, eikä välineistön kanssa ollut mitään haasteita. Uuni sai paahtaa täysillä koko ajan ja ulos saatiin keskimäärin 15 pizzaa tunnissa. Se on muuten aika kova tahti – vain 4 minuuttia per pizza.
Mainittakoon tässä kohdassa myös yritykset, jotka olivat mukana mahdollistamassa tapahtumaa. Taikinat tehtiin pääosin Polsellin jauhoilla, joita Suomeen tuo Haugen Gruppen. Muikkupizzojen kalat tulivat Pielisen Kalajaloste Oy:ltä ja pizzalaatikoita saatiin lahjoituksena Capperista. Isot kiitokset avustanne!
Nähdäänkö Ramia jatkossakin saman asian äärellä? Onko sinulla jo jotain uusia kohteita mielessäsi?
Kyllä nähdään, ei tämä työ tule koskaan valmiiksi. Saimme Vva Ry:ltä loistavaa palautetta ja kutsun osallistua myös ensi vuonna, joten tarkoitus olisi sovittaa tapahtuma myös ensi vuonna Pizzanpaistajat ry:n toimintakalenteriin. Toivottavasti vuonna 2022 tapahtuma tehdään vielä isommin .On minulla muitakin kohteita ja tapahtumia mielessäni, mutta niistä ei kannata nyt puhua etukäteen, ettei tule vahingossa luvattua liikoja. Hyväntekeväisyys on mun juttuni ja tulen onnelliseksi kun pystyn tuottamaan iloa muille ihmisille – varsinkin vähäosaisille ja varsinkin näinä vaikeina aikoina.
2 Comments
Upeaa Rami!
Kiitos. Hienon artikkelin Valtsu on saanut aikaan.