Gluteenittomasta taikinasta kysellään ryhmässä tasaisin väliajoin, joten päätin laatia tänne Pizzanpaistajien nettisivuille nyt yhden reseptin, jonka olen toimivaksi testannut.
Valmistusaineet
Oheisen taulukon ainemäärät on mitoitettu yhdelle pizzalle.Jos haluat useamman kiekon, käytä artikkelin lopusta löytyvää laskuria. Jauhoina suosittelen käyttämään gluteenitonta vehnätärkkelystä sisältävää Caputo Fioreglut -pizzajauhoa, jonka olen havainnut parhaaksi. Kotimaisista vaihtoehdoista myös Vuohelan pizzajauhoseos on oivallinen tuote ja samalla myös luontaisesti gluteeniton.
Gluteeniton pizzataikina, 1 pizza | Määrä (%) |
Gluteeniton pizzajauho | 144 g (100 %) |
Vesi (41 °C) | 114 g (79 %) |
Suola | 3 g (2 %) |
Kuivahiiva | 0,3 g (0,2 %) |
Oliiviöljy | 3 g (2 %) |
Yhteensä | Noin 250 g (5 % hukkaa) |
Työohje
Sekoita kuivahiiva 41 asteiseen veteen. Lisää joukkoon jauhot. Vaivaa 10min käsin tai koneella hitaimmalla nopeudella. Kun taikina alkaa muuttua kiinteäksi on aika lisätä suola. Lisää lopuksi oliiviöljy ja jatka sekoittamista, kunnes taikina on tasainen. Vaikkei gluteenittomassa taikinassa ole sitkoa, on tärkeä sekoittaa hitaasti ja huolella, jotta taikinasta tulee ilmava.
Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se annospullaksi (pulliksi) käyttäen tarvittaessa jauhoa apuna. Taikinaa kannattaa käsitellä öljytyin käsin. Kelmuta pulla(t) karkkipaperityyliin tiukasti, ja kohota huoneenlämmössä noin 6 tuntia.
Ota pullat jauhotetulle alustalle ja muotoile pizzaksi. Koska gluteenittomassa taikinassa ei ole sitkoa, pitää se venyttämisen sijaan painella pizzan muotoon. Jos haluat napolilaistyylisen ilmavan reunuksen, cornicionen, jätä 1-2 cm paksu taikinareunus ja varo painelemasta reunoilta hiilidioksidia pois. Käsittele tässäkin öljytyin käsin. Taikinan levittelyssä ja pizzan lapioinnissa kannattaa käsittelyjauhoina käyttää karkeita riisijauhoja.
Gluteenittoman pizzan voi paistaa pizzauunissa tai tavallisessa keittiön uunissa. Pizzauunissa gluteeniton pizza paistetaan kuten vehnäpizzakin. Kotiuunipaistoissa uuni ja paistoalusta (uunipelti, pizzakivi, paistoteräs…) kannattaa lämmittää mahdollisimman kuumaksi. Esipaista pelkkä pohja ja tomaattikastike noin 4-5min ajan, jonka jälkeen lisää loput täytteet. Paista tämän jälkeen vielä 2-4min kunnes juusto alkaa kuplia hiukan. Maukas pizzasi on nyt valmis nautittavaksi!
Maukkaita pizzahetkiä, terv. Chef Saarela