Et tarvitse tätä tomaattikastiketta varten mitään muuta kuin kulhon, jossa sekoitat ainekset. Aineksia ei siis ole tarkoitus hauduttaa kattilassa!
Tärkein ainesosa on luonnollisesti laadukas tomaatti. Hyvä tomaatti on maultaan täyteläinen ja makeahko, ei vetinen eikä kirpeä. San Marzano -lajike on ehkä kuuluisin pizzassa käytettävä tomaattilajike, mutta toki muutkin käyvät.
Ainesosat
- Laadukkaita purkkitomaatteja 400g
- 10g oliiviöljyä
- 0–6 g suolaa*
- basilikaa revittynä
- 1–2 kpl valkosipulinkynttä (murskattuina)
*Yksi teelusikallinen hienoa merisuollaa = 5 millilitraa = noin 6 grammaa. Suolan määrä kannattaa suhteuttaa omaan makuun, koko pizzan suolamäärään ja omiin terveysmieltymyksiin. Ruokaviraston antama suolan saantisuositus aikuiselle on enintään 5 g vuorokaudessa.
Valmistus
- Kaada tomaatit kannelliseen sekoitusastiaan. Murskaa tomaatit varovaisesti käsin, jotta niistä ei katoa makeus ja rakenne säilyy kiinteähkönä. Jos purkkitomaatit ovat kovin vetisiä, suodata “liika vesi” pois siivilän avulla.
- Lisää oliiviöljy ja suola
- Lisää tomaattien sekaan murskatut valkosipulinkynnet, sekä reilu kourallinen revittyjä basilikanlehtiä. Älä käytä tässäkään työvaiheessa sauvasekoitinta, vaan sekoita ainekset mieluummin kauhalla.
- Laita kansi astian päälle ja anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin ajan. Jos valmistat kastikkeen edellisenä päivänä, voi kastike olla jääkaapissa yön yli.
- Ennen kuin laitat kastiketta pizzan päälle, ota kokonaiset valkosipulin kynnet pois.