pp-logo_pienipp-logo_pienipp-logo_retinapp-logo_pieni
  • ETUSIVU
  • PALVELUT JA TUOTTEET
    • PIZZAPISTE
      • Pizzapiste-konsepti
      • Mistä löydän Pizzapisteet?
    • KOULUTUKSET JA TAPAHTUMAT
      • Pizzakoulu
      • Yritystapahtumat
      • Pitopalvelu & Catering
    • OMAT TUOTTEET
      • Pirkka Parhaat ja Pizzanpaistajat
      • Pizzavälineet by Mustang
      • Pizzanpaistajat kirja – Minustako mestaripaistaja?
      • Pizzaviini
      • Olut – Tropicana Pale Ale
  • YHTEISÖ JA TIETOPANKKI
    • TIETOPANKKI
      • Laskurit
      • Taikinat
      • Reseptit
    • TARINAMME
    • YHDISTYS
    • YHTEISTYÖ
  • YHTEYSTIEDOT
  • TARINAMME
  • YHTEISTYÖ
✕

Pizza ja viini

Julkaistu Mr Chianti - 2.2.2021

Mikä viini sopii pizzan kanssa? Niinpä. Tätä kysytään minulta sangen usein. Helppoa tai ei, niin siihen ei ole oikeaa eikä väärää vastausta. Sanon siis heti alkuun, että sinun oma maku ratkaisee! Annan tässä artikkelissa myöhemmin suosituksia, mutta toivon, että uskallat koittaa erilaisia viinejä erilaisten pizzojen kanssa. Saatat yllättyä!

On ollut mahtavaa huomata, kuinka paljon keskustelua herättää pizza ja kaikki siihen liittyvät asiat Pizzanpaistajien facebook ryhmässä! Ehkä sohaisen muurahaispesää, kun nyt avaan aihetta ”Mikä viini sopii pizzan kanssa”. Olen työssäni viinien (ja muiden alkoholien) parissa huomannut, että viini aikaansaa ihmisissä aina erilaisia tunteita, kun siitä alkaa keskustelemaan. Ja hyvä niin! Pizzassa ja viinissä on hyvä olla tunnetta mukana! 

Viinin ja ruoan yhdistämisessä on sanonta ”paikallinen ruoka – paikallinen viini”. Italiassa on todella vanha ja rikas ruokakulttuuri eri maakunnissa. Samoin voi sanoa viinin osalta. Siellä on kirjaimellisesti ruoka- ja viinikulttuuri kehittynyt käsi kädessä vuosituhansien saatossa, joten paikallisten ruokien kanssa toimii todella hyvin paikalliset viinit. Jos ei mitenkään muuten saa keksittyä, mitä viiniä joisi ruuan kanssa, niin tuo toimii. 

Pizzan historia on sinänsä oma iso aihealue, mutta ei mennä siihen tässä. Kuitenkin jo ennen 1000-lukua on Italiassa löydetty merkintöjä sanasta ”pizza” ja pizzan tapaisia ”leipiä”, kuten focacciaa, on valmistettu jo paljon aikaisemmin. 

Italiassa on tehty viiniä todella kauan, yli 4000 vuotta. Mutta ensimmäinen Italialainen ja samalla maailman ensimmäinen virallisesti hyväksytty ja perustettu viinialue oli Chiantin alue Toscanassa. Vuosi oli 1716, jolloin Cosimo III, Toscanan suurherttua, virallisesti nimesi Chiantin viinialueeksi. Myöhemmin tuosta pienestä alueesta tuli Chianti Classico, mikä on arvostetuin viinialue Chiantin alueella. Toki Chianti-viiniä tehtiin todistetusti jo 1200-luvulla, mutta tuolloin ei vielä ollut nimettyjä viinialueita. Chianti-viini on kehittynyt rinta rinnan erilaisten pizzojen kanssa vuosisatoja. Tunnetuin pizza lienee Margherita, joka on täydellinen pari Chiantille! 

Mistä sitten tietää mitkä viinit sopivat erilaisten pizzojen kanssa? Tässä muutamia yleisvinkkejä:

  • Aloita yhdistämällä niitä viinejä joista jo pidät
  • Italialaiset viinit toimivat yleensä hyvin
  • Mieti mikä ainesosa on hallitsevana pizzassa? Liha, kala, juusto, vihannekset. Valitse sen mukaan viini.
  • Ole rohkea. Uskalla testata!

Yleisiä ohjeita viinin ja ruuan yhdistämisessä:

  • Kevyttä kevyelle, herkkää herkälle 
  • Tuhdille tuhtia
  • Voimakkaalle voimakasta 
  • Makealle jälkkärille vielä makeampaa viiniä tai hyvin hedelmäistä
  • Hapokasta viiniä rasvaiselle ja hapokkaalle ruoalle
  • Oikein suolaiselle hapokasta
  • Mausteinen/ tulinen ruoka kaipaa puolimakeaa, makeaa tai hedelmäistä pyöreyttä

“Ole rohkea. Uskalla testata! “

Tässä taulukko, josta voi olla sinulle apua. 

PIZZARYPÄLESUOSITUSTESTAA !HULLUTTELE !!
MargheritaSangiovese (Chianti)Pinot GrigioRoséprosecco
PepperoniSangiovese (Chianti)Merlot, Syrah, Primitivo/ ZinfandelRipasso, makeampi rosé
Quattro Formaggi
(4 juustoa)
Sangiovese (Chianti), Primitivo/ ZinfandelSauvignon Blanc, Gruner VeltlinerFresita 
Kinkku ananas (Hawaii)Riesling, ChardonnayProsecco, Sauvignon BlancMoscato
Liha (Meatlovers)Cabernet Sauvignon, Sangiovese (Chianti)Barbera, Syrah, MerlotMalbec
White Pizza (Crème Fraiche)Pinot Grigio, Chardonnay (ei tammea)Prosecco, FalanghinaShamppanja, kuiva Cava
Kylmäsavulohi- Creme Fraichekuiva Riesling tai kuiva ChardonnayChablis, RoséRoséprosecco
“Vege”Sauvignon Blanc, ChardonnayGrüner Veltliner, RoséShamppanja, kuiva cava
Quattro StagioniSoave, RieslingGrenacheChablis
ProsciuttoSangiovese (Chianti)Chenin BlancProsecco
Frutti di MareSauvignon Blanc, Pinot GrigioChardonnaySangiovese, Pinot Noir

Itse olen huomannut, että prosecco, cava ja shamppanja toimivat lähes kaikkien pizzojen kanssa, kuten myös useammat rosé viinit. Mutta tämäkin tietysti on makuasia. Ja kaikkihan eivät pidä kuplivasta saati roséesta. Mutta roséviini on todella monikäyttöinen viini. Ensi kesän hitti saattaa olla roséprosecco, jota saadaan vihdoin valmistaa ihan laillisesti. Nyt proseccon valmistukseen hyväksytään myös Pinot Nero (eli Pinot Noir) -rypälelajike, jota voi olla proseccon valmistukseen käytetyistä rypäleistä enintään 15 % osuus. Pinot Nero -rypäleen tumma väri antaa hienon vaaleanpunaisen sävyn. Roseprosecco on aina vuosikertakuohuviini. Testaa sitä erilaisten pizzojen kanssa!!

Lopuksi.

On hyvä muistaa, että me kaikki teemme pizzat enemmän tai vähemmän eri tavalla. Jo Margherita maistuu toisen tekemänä ihan erilaiselle kuin itse tehty. Pepperoni-pizza voi olla oikein mausteinen ja tulinen tai savulohipizza oikein savuinen. Yrtit ja muut mausteet tuovat vielä oman vivahteensa, kuten myös paistoaste. Toinen tykkää enemmän ”kärähtäneistä” reunoista kuin toinen. Vielä kun siihen lisää omat makutottumukset ja aistit, niin kukaan muu kuin sinä itse ei tiedä, mikä viini sinulle maistuu ja minkä pizzan kanssa!

Hauskoja pizzaviini hetkiä!

t. Mr.Chianti

Viinivinkit

Punaviinit

Ruffino Chianti Organic DOCG, ITALIA

Ruffino Chianti Superiore DOCG, ITALIA

Casal Garcia Douro Red, PORTUGALI

19 Crimes Red Blend, AUSTRALIA

Scientifically Proven Italian Zinfandel, ITALIA

Valkoviinit

Ruffino Orvieto Classico, ITALIA

Laroche Réserve & Organic Chardonnay L 2019, RANSKA

Kung Fu Riesling, YHDYSVALLAT

Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier 2019, CHILE

Ruffino Pinot Grigio Organic, ITALIA

Rosé

Casal Gracia Rose, PORTUGALI

Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic 2019, RANSKA

Prosecco

Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry 2019, ITALIA

Ruffino Prosecco Organic Dry, ITALIA

Lisätietoa viineistä www.viinimaa.fi

Kuvat on Ruffinon viinitila Poggio Casciano:sta, Toscanasta

Jaa artikkeli somessa
76

Vastaa Peruuta vastaus

Sinun täytyy kirjautua sisään kommentoidaksesi.

HAE ARTIKKELEITA

✕

KATEGORIAT

  • Uutiset (17)
    • Kumppanit (10)
    • Tapahtumat (6)
  • Artikkelit (44)
    • Pizzakanava (1)
    • Reportaasit (4)
    • Yleinen (6)
    • Taikinat (12)
    • Reseptit (10)
    • Laskurit (5)
    • Uunit ja välineet (7)
    • Juomat (1)
    • Omat tuotteet (6)

AVAINSANAT

resepti (14)kumppani (10)pizzatyyli (7)vieraskynä (6)pizzauuni (6)reportaasi (3)gluteeniton (3)00-jauho (3)jauho (3)italialainen (2)Zio Ciro (2)pizza (2)työpaikka (1)ilmoitus (1)fazer (1)ravintolat (1)karjalanpiirakka (1)vilja-allergia (1)keliakia (1)kotimainen (1)

UUSIMMAT ARTIKKELIT

  • New York -tyylin jäljillä
  • Kotimainen vahva 00-jauho pizzaharrastajille
  • Pizzanpaistajat hakee riveihinsä myyntihenkistä Pizzamestaria!
  • Opintoretki Zio Ciron tehtaalle
  • Vääksyn Pop-up Pizzafestarit 2022 
  • Gurmee vai Karmee -sarja
  • Sateenkaarijuhlat 6/2022
  • Kinkku-ananaspitsa rehab
  • Pizzanpaistajan sanakirja
  • Pirkka Parhaat & Pizzanpaistajat

Pizzanpaistajien jäsensivut

  • KIRJAUDU SIVUSTOLLE
  • REKISTERÖIDY JÄSENEKSI
  • UNOHDITKO SALASANASI

Seuraa meitä Facebookissa

Pizzanpaistajat Instagramissa

Kotisivutilan paistajille tarjoaa

© 2023 Pizzanpaistajat | ananas@pizzanpaistajat.fi | Media- ja yritysyhteistyö : Mikko Peltonen, puh. 040 521 4709 | Tietosuoja- ja rekisteriseloste
    Hallinnoi evästeiden suostumusta
    Tällä sivustolla käytetään evästeitä käyttäjäkokemuksen parantamiseksi. Eväste on pieni tekstitiedosto, joka tallennetaan tilapäisesti käyttäjän kiintolevylle. Evästeitä käytetään lähes kaikilla verkkosivustoilla, eivätkä sivustot välttämättä toimi kunnolla ilman evästeitä.
    Toiminnalliset evästeet Aina aktiivinen
    Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
    Asetukset
    Tekninen tallennus tai pääsy on tarpeen laillisessa tarkoituksessa sellaisten asetusten tallentamiseen, joita tilaaja tai käyttäjä ei ole pyytänyt.
    Tilastot
    Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin. Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan anonyymeihin tilastollisiin tarkoituksiin. Ilman haastetta, Internet-palveluntarjoajasi vapaaehtoista suostumusta tai kolmannen osapuolen lisätietueita pelkästään tähän tarkoitukseen tallennettuja tai haettuja tietoja ei yleensä voida käyttää tunnistamaan sinua.
    Markkinointi
    Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.
    Hallitse vaihtoehtoja Hallinnoi palveluita Hallitse myyjiä Lue lisää näistä tarkoituksista
    Evästeasetukset
    {title} {title} {title}