Mikä viini sopii pizzan kanssa? Niinpä. Tätä kysytään minulta sangen usein. Helppoa tai ei, niin siihen ei ole oikeaa eikä väärää vastausta. Sanon siis heti alkuun, että sinun oma maku ratkaisee! Annan tässä artikkelissa myöhemmin suosituksia, mutta toivon, että uskallat koittaa erilaisia viinejä erilaisten pizzojen kanssa. Saatat yllättyä!
On ollut mahtavaa huomata, kuinka paljon keskustelua herättää pizza ja kaikki siihen liittyvät asiat Pizzanpaistajien facebook ryhmässä! Ehkä sohaisen muurahaispesää, kun nyt avaan aihetta ”Mikä viini sopii pizzan kanssa”. Olen työssäni viinien (ja muiden alkoholien) parissa huomannut, että viini aikaansaa ihmisissä aina erilaisia tunteita, kun siitä alkaa keskustelemaan. Ja hyvä niin! Pizzassa ja viinissä on hyvä olla tunnetta mukana!
Viinin ja ruoan yhdistämisessä on sanonta ”paikallinen ruoka – paikallinen viini”. Italiassa on todella vanha ja rikas ruokakulttuuri eri maakunnissa. Samoin voi sanoa viinin osalta. Siellä on kirjaimellisesti ruoka- ja viinikulttuuri kehittynyt käsi kädessä vuosituhansien saatossa, joten paikallisten ruokien kanssa toimii todella hyvin paikalliset viinit. Jos ei mitenkään muuten saa keksittyä, mitä viiniä joisi ruuan kanssa, niin tuo toimii.
Pizzan historia on sinänsä oma iso aihealue, mutta ei mennä siihen tässä. Kuitenkin jo ennen 1000-lukua on Italiassa löydetty merkintöjä sanasta ”pizza” ja pizzan tapaisia ”leipiä”, kuten focacciaa, on valmistettu jo paljon aikaisemmin.
Italiassa on tehty viiniä todella kauan, yli 4000 vuotta. Mutta ensimmäinen Italialainen ja samalla maailman ensimmäinen virallisesti hyväksytty ja perustettu viinialue oli Chiantin alue Toscanassa. Vuosi oli 1716, jolloin Cosimo III, Toscanan suurherttua, virallisesti nimesi Chiantin viinialueeksi. Myöhemmin tuosta pienestä alueesta tuli Chianti Classico, mikä on arvostetuin viinialue Chiantin alueella. Toki Chianti-viiniä tehtiin todistetusti jo 1200-luvulla, mutta tuolloin ei vielä ollut nimettyjä viinialueita. Chianti-viini on kehittynyt rinta rinnan erilaisten pizzojen kanssa vuosisatoja. Tunnetuin pizza lienee Margherita, joka on täydellinen pari Chiantille!
Mistä sitten tietää mitkä viinit sopivat erilaisten pizzojen kanssa? Tässä muutamia yleisvinkkejä:
- Aloita yhdistämällä niitä viinejä joista jo pidät
- Italialaiset viinit toimivat yleensä hyvin
- Mieti mikä ainesosa on hallitsevana pizzassa? Liha, kala, juusto, vihannekset. Valitse sen mukaan viini.
- Ole rohkea. Uskalla testata!
Yleisiä ohjeita viinin ja ruuan yhdistämisessä:
- Kevyttä kevyelle, herkkää herkälle
- Tuhdille tuhtia
- Voimakkaalle voimakasta
- Makealle jälkkärille vielä makeampaa viiniä tai hyvin hedelmäistä
- Hapokasta viiniä rasvaiselle ja hapokkaalle ruoalle
- Oikein suolaiselle hapokasta
- Mausteinen/ tulinen ruoka kaipaa puolimakeaa, makeaa tai hedelmäistä pyöreyttä
“Ole rohkea. Uskalla testata! “
Tässä taulukko, josta voi olla sinulle apua.
PIZZA | RYPÄLESUOSITUS | TESTAA ! | HULLUTTELE !! |
Margherita | Sangiovese (Chianti) | Pinot Grigio | Roséprosecco |
Pepperoni | Sangiovese (Chianti) | Merlot, Syrah, Primitivo/ Zinfandel | Ripasso, makeampi rosé |
Quattro Formaggi (4 juustoa) | Sangiovese (Chianti), Primitivo/ Zinfandel | Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner | Fresita |
Kinkku ananas (Hawaii) | Riesling, Chardonnay | Prosecco, Sauvignon Blanc | Moscato |
Liha (Meatlovers) | Cabernet Sauvignon, Sangiovese (Chianti) | Barbera, Syrah, Merlot | Malbec |
White Pizza (Crème Fraiche) | Pinot Grigio, Chardonnay (ei tammea) | Prosecco, Falanghina | Shamppanja, kuiva Cava |
Kylmäsavulohi- Creme Fraiche | kuiva Riesling tai kuiva Chardonnay | Chablis, Rosé | Roséprosecco |
“Vege” | Sauvignon Blanc, Chardonnay | Grüner Veltliner, Rosé | Shamppanja, kuiva cava |
Quattro Stagioni | Soave, Riesling | Grenache | Chablis |
Prosciutto | Sangiovese (Chianti) | Chenin Blanc | Prosecco |
Frutti di Mare | Sauvignon Blanc, Pinot Grigio | Chardonnay | Sangiovese, Pinot Noir |
Itse olen huomannut, että prosecco, cava ja shamppanja toimivat lähes kaikkien pizzojen kanssa, kuten myös useammat rosé viinit. Mutta tämäkin tietysti on makuasia. Ja kaikkihan eivät pidä kuplivasta saati roséesta. Mutta roséviini on todella monikäyttöinen viini. Ensi kesän hitti saattaa olla roséprosecco, jota saadaan vihdoin valmistaa ihan laillisesti. Nyt proseccon valmistukseen hyväksytään myös Pinot Nero (eli Pinot Noir) -rypälelajike, jota voi olla proseccon valmistukseen käytetyistä rypäleistä enintään 15 % osuus. Pinot Nero -rypäleen tumma väri antaa hienon vaaleanpunaisen sävyn. Roseprosecco on aina vuosikertakuohuviini. Testaa sitä erilaisten pizzojen kanssa!!
Lopuksi.
On hyvä muistaa, että me kaikki teemme pizzat enemmän tai vähemmän eri tavalla. Jo Margherita maistuu toisen tekemänä ihan erilaiselle kuin itse tehty. Pepperoni-pizza voi olla oikein mausteinen ja tulinen tai savulohipizza oikein savuinen. Yrtit ja muut mausteet tuovat vielä oman vivahteensa, kuten myös paistoaste. Toinen tykkää enemmän ”kärähtäneistä” reunoista kuin toinen. Vielä kun siihen lisää omat makutottumukset ja aistit, niin kukaan muu kuin sinä itse ei tiedä, mikä viini sinulle maistuu ja minkä pizzan kanssa!
Hauskoja pizzaviini hetkiä!
t. Mr.Chianti
Viinivinkit
Punaviinit
Ruffino Chianti Organic DOCG, ITALIA
Ruffino Chianti Superiore DOCG, ITALIA
Casal Garcia Douro Red, PORTUGALI
19 Crimes Red Blend, AUSTRALIA
Scientifically Proven Italian Zinfandel, ITALIA
Valkoviinit
Ruffino Orvieto Classico, ITALIA
Laroche Réserve & Organic Chardonnay L 2019, RANSKA
Kung Fu Riesling, YHDYSVALLAT
Tarapacá Sauvignon Blanc Chardonnay Viognier 2019, CHILE
Ruffino Pinot Grigio Organic, ITALIA
Rosé
Casal Gracia Rose, PORTUGALI
Gassier Coteaux d’Aix-en-Provence Organic 2019, RANSKA
Prosecco
Canti Millesimato Prosecco Rosé Extra Dry 2019, ITALIA
Ruffino Prosecco Organic Dry, ITALIA
Lisätietoa viineistä www.viinimaa.fi
Kuvat on Ruffinon viinitila Poggio Casciano:sta, Toscanasta