Pizzan tärkein osa on oikeanlainen taikina. Napolilaistyylisen pizzataikinan valmistus on helppoa, kunhan mittaat ainekset tarkasti. Suosittelen pizzaan tarkoitettua Tipo 00-jauhoa, jota saa nykyään monista marketeista ja erikoisruokakaupoista. Voit myös käyttää hiivaleipäjauhoa (luomua jos mahdollista), jossa on korkea proteiinipitoisuus (n. 12-14 g / 100 g). Taikinan tekoa helpottavat yleiskone, keittiövaaka ja isot kohotusastiat, mutta voit myös valmistaa taikinan käsin pöytätasolla.
Näillä ainemäärillä saat taikinasta viisi halkaisijaltaan 30 cm pizzaa (230g taikinaa per pizzapallo):
- 430g vettä
- 20g suolaa
- 4g kuivahiivaa
- 700g “00”jauhoa + extrajauhoa työpintojen jauhotukseen
Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen ja yhdistä jauhojen kanssa vaivaten n. 3 minuuttia, kunnes taikinassa ei ole enää huomattavia jauhoisia kohtia. Peitä taikina kostealla liinalla n. 10 minuutiksi.
Jatka taikinan vaivaamista vielä 10 minuuttia, kunnes taikina irtoaa helposti kulhon reunoista. Muovaa taikinasta pallo ja peitä kulho tuorekelmulla tai ilmatiiviillä kannella n. 3 tunniksi.
Kun taikina on noussut, jaa taikina viiteen osaan. Taittele taikina palloiksi ja kohota vielä ilmatiiviissä kulhossa tai kohotuslaatikossa tunnin verran. Taikinankohotuslaatikoiksi sopivia muovilaatikoita löydät monista marketeista, mutta kannattaa tarkistaa että muovi on tarkoitettu elintarvikkeille. Itse suosittelen Smartstoren matalia laatikoita, jotka ovat edullisia ja toimivia.
Kylmäkohotus
Suosittelen ehdottomasti kohottamaan taikinaa pidemmän ajan jääkaapissa, jotta taikina nousee hitaammin ja fermentoituu paremman makuiseksi. Käytä siinä tapauksessa vain puolet hiivamäärästä ja laita taikina ilmatiiviissä astiassa jääkaappiin 24-72 tunniksi. Kun haluat tehdä pizzaa, nosta taikina huoneenlämpöön, pyöritä palloiksi ja anna kohota kohotuslaatikossa n. 5h.